Trainingstip 6: Pas je trainingsschema na een tijd aan.

Als je altijd hetzelfde doet, hoe kun je dan blijven groeien en ontwikkelen? Het is super belangrijk om eens in de zoveel tijd je trainingsschema om te gooien. Daarom bieden wij meerdere opties per spiergroep. Niet alleen omdat het gaat vervelen om continu hetzelfde te doen maar ook om weer opnieuw de uitdaging aan te gaan. 

Het is goed om ongeveer om de 6-8 weken je schema aan te passen. Waarom is deze verandering in trainingsschema goed voor je lichaam?

 1. Je lichaam raakt gewend aan je trainingsschema.
  Wanneer je langere tijd dezelfde work-out uitvoert raakt jouw lichaam steeds meer gewend. Dit zorgt er voor dat je een oefening steeds beter gaat uitvoeren. Maar, ook dat je lichaam de oefening ‘leert kennen’. Dit resulteert op de lange termijn tot minder / geen spierpijn en spiergroei.
  Natuurlijk kun je resultaat behalen door lange tijd hetzelfde te doen maar het kan je verder brengen wanneer je het lichaam op andere manieren prikkelt.

 2. Uitdaging.
  Zorg voor voldoende uitdaging. Een nieuwe oefening zorgt ook direct voor nieuwe doelen.  Zorg er voor dat je jezelf blijft uitdagen in nieuwe oefeningen. Zo blijft het sporten ook leuk. Als je weet dat de oefeningen die je nu doet werken, verander dan niet de volledige oefening maar alleen de uitvoering.
  Voorbeeld: doe je normaal altijd benchpress met een stang.
  Verander je schema en pak eens de dumbells voor de benchpress.

 3. Je spieren choqueren.
  Wanneer je om de 6-8 weken je schema veranderd zul je merken dat je de eerste paar dagen enorm veel spierpijn krijgt. Dat is je lichaam die reageert en de spieren ‘laat schrikken’. Je lichaam gaat andere spieren in werking zetten waardoor je weer beter spiermassa kunt opbouwen. Natuurlijk weten je spieren niet welke oefening je uitvoert maar merken ze wel de spanning op de spieren.
  Wanneer je de spanning verhoogt door hogere gewichten te pakken of andere oefeningen te doen krijgt het lichaam een nieuwe prikkel waardoor de spiergroei actiever wordt. 

Wat kun je nog meer aanpassen in je schema, zonder direct van oefeningen te veranderen?

- Volgorde van de oefeningen
- Aantal sets per oefening
- Aantal herhalingen (reps) per oefening
- De rustperiode tussen de herhalingen en sets

You have successfully subscribed!
This email has been registered