Trainingstip 7: Wat is de ideale trainingsduur?

Er wordt vaak gedacht dat hoe langer en zwaarder je traint en hoe meer je doet, hoe beter het resultaat zal zijn. Hoewel hier natuurlijk een kern van waarheid in zit, kan je ook te veel doen of te lang trainen. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid brandstof die het lichaam nog over heeft om goed te kunnen trainen. Wanneer je de glycogeen voorraad leeg hebt getraind, kan een goede trainingsintensiteit niet meer volgehouden worden en zal spierweefsel zelfs worden afgebroken wanneer je te lang doorgaat. Dit merk je vooral als je tegen het einde van de training opeens minder kracht hebt.

Normaal gesproken heeft het lichaam een voorraad glycogeen die voldoende is voor een training van ongeveer 45-60 minuten. Bij goed getrainde sporters kan dit zelfs 90 minuten zijn. Het is dus belangrijk dat de totale trainingsduur maximaal 60-75 minuten is. Dit is langer dan de eerder genoemde 45-60 minuten, omdat fitness geen constante belasting is. Fitness is meer een piekbelasting met rust erin meegerekend, waardoor de trainingstijd wat langer mag zijn. Langer trainen is wel mogelijk, maar zorg dan voor extra energie. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een sportdrank, een banaan of andere snel opneembare koolhydraten. Zo kun je tegen het einde van de training een sportdrankje met wat suikers om zo nog die twee extra oefeningen door te kunnen knallen. 

Tevens is het zo dat het lichaam tijdens inspanning het stresshormoon cortisol aanmaakt. Wanneer dit in te grote mate wordt aangemaakt dan kan dit stresshormoon chronisch verhoogd raken. Dat kan gebeuren als je vaak te lang traint. Dit wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken van overtraining. Een chronisch verhoogde cortisol spiegel breekt spierweefsel juist af, zodat het trainingseffect teniet wordt gedaan.

You have successfully subscribed!
This email has been registered