Trainingstip 9: De juiste opbouw van je training.

In onze trainingsschema's zal je vooral oefeningen tegen komen met 'vrije' gewichten, oftewel halters en dumbells. Veel beginners hebben echter de neiging om te beginnen op fitnessapparaten. Het voordeel van dit soort apparaten is dat de beweging volledig vaststaat, en er daardoor vrij weinig fout kan gaan. Voor het correct uitvoeren van een oefening kan dit een enorme hulp zijn. Veel beginners willen dan ook eerst 'sterker worden' op de apparaten en daarna overstappen op vrije gewichten.

Het vaststaan van de beweging heeft echter ook een groot nadeel, want er worden geen of nauwelijks spieren aangespannen voor de balans. Bij het trainen met vrije gewichten worden meer spieren aangespannen, omdat het lichaam moeite moet doen om het gewicht in de juiste baan te houden. Als een persoon sterk is geworden op bijvoorbeeld de legpress, dan is dit dus niet direct door te trekken naar de squat. De fitness oefeningen zijn anders en tijdens de oefeningen worden verschillende spieren gebruikt. De overstap van apparaten naar vrije gewichten in een later stadium heeft dus als risico dat je veel te zwaar begint bij de oefeningen met vrije gewichten.

Gelijk beginnen met vrije gewichten zorgt ervoor dat de spieren die zorgen voor balans direct meegetraind worden. Mensen zijn vaak bang om het verkeerd te doen en zich te blesseren, maar de vraag is wat zorgt voor grotere blessures wanneer het fout gaat. Want, hebben we liever dat we een foutje maken als we net beginnen met weinig gewicht of eerst onze kracht opbouwen en daarna een foutje maken met zwaardere gewichten?

Om deze reden adviseer ik dus altijd de training te beginnen met losse gewichten. Vervolgens kan je dan over gaan op kabels en dan aan het einde van je training eventueel de machine oefeningen doen om je laatste kracht eruit te pompen. Het voordeel van de machines aan het einde van de training is dan dus dat je je laatste kracht eruit kan pompen zonder rekening te hoeven houden met de balans van de oefening. Tevens kan je snel van gewicht verwisselen (je hoeft meestal alleen een pin te verplaatsen, tenzij de machine met schijfgewichten is) wat resulteert dat je snel dropsets kan doen. 

Een dropset is eigenlijk heel simpel en kan bij elke oefening worden gedaan. Je kiest een oefening, je kiest een gewicht en je maakt je herhalingen. Op het moment dat je niet meer verder kunt ‘drop’ je het gewicht, of anders gezegd je kiest een lichter gewicht en maakt weer herhalingen totdat je niet kunt. Dit kun je een aantal keer doen met als gevolg het gevoel te hebben dat je spieren door je huid heen barsten en waarbij zelfs het meest lichte gewicht zwaar aanvoelt.

You have successfully subscribed!
This email has been registered